Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
ÜDVÖZÖLJÜK
Köszönöm, hogy érdeklődéseddel tünteted ki a Roma Polgári Tömörülés munkáját. Politikusként a rendszerváltás óta vagyok aktív tagja a roma közéletnek, 2007 márciusa óta pedig a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnökeként képviselem a főváros nagyjából 150-200 000 fős roma lakosságát. Új irányvonalat, változást hirdetek.
Hm... Ez érdekel!
MAGAZIN
Váradi István
2014.11.01.
A Roma Polgári Tömörülés azért készítette ezt a kis filmet, hogy bemutassa azokat a roma származású embereket, akik a hétköznapok során teszik mindennap a dolgukat. Ők azok az emberek, akik hétköznapi, esetenként kevéssé megbecsült foglalkozásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy kényelmesebb, vagy szebb és jobb legyen az életünk.

Ebben a portérfilmben Váradi Istvánt mutatjuk be, aki több mint 30 éve dolgozik vízvezeték szerelőként Nagykanizsán.Ez a film az Európai Unió Alapvető- és Állampolgári Jogok Programjának támogatásával jött létre. Ennek a filmnek a tartalmáért kizárólag a Roma Polgári Tömörülés a felelős. Nem tekinthető az Európai Bizottság véleményének.
Hm... Ez érdekel!
AKTUALITÁSOK
Cigányság és a Migránsok
2016.09.21.
Makai István a Klub Rádió reggeli műsorában kérdezték arról, hogy hogyan érinti a magyarországi cigányságot a migráns kérdés, illetve a népszavazás.

Hm... Ez érdekel!
IRU Magyarországon
2016.06.03.
Zoran Dimov a Nemzetközi Roma Egység (International Roma Union) elnöke látogatott el Magyarországra Macedóniából.


Hm... Ez érdekel!
 
KÖZÖS JÖVŐ: KISFILMEK
„Csak együtt mehetünk tovább…”
Makai István elnök gondolatai
 
Együtt…
Molnár Ferenc Caramel mesél
   
„Óriási a média és a közösség felelőssége…”
Fátyol Zsuzsanna, Hégető Honorka és Tolerancia-díjas újságíró
 
„Békében és egyetértésben egy építkezést el kell indítani…”
Virág Endre, vállalkozó véleménye
RPT ESEMÉNYEK
Megemlékezés a Holokauszt Cigány Áldozataira
2014.08.02.
Augusztus 2-án a Roma Holokauszt 70. évfordulóján Makai István a Roma Polgári Tömörülés elnöke és Áder János Magyarország köztársasági elnöke közösen emlékeztek, és hajtottak fejet az áldozatokra emlékezve a csepeli Cigány Történeti-, Kulturális-, Oktatási- és Holokauszt Központban.

Hm... Ez érdekel!
 
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English
Bűnmegelőzési napot tartott iskolásoknak a BRFK és az FCÖ
2014.05.16. A A A
A bűnmegelőzésről, az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeiről, a rendészeti pályáról, mint élethivatás tartottak interaktív előadásokat rendőrök és iskolások a Fővárosi Cigány Önkormányzat és a Budapesti Rendőr-főkapitányság közös szervezésében pénteken, a XIII. kerületben.


A bűnmegelőzési programban mintegy 400 budapesti iskolás vett részt, akik rövid felkészülés után interaktív bemutatót tartottak egy-egy bűncselekmény-kategóriával kapcsolatban, hogyan lehet elkerülniük az áldozattá válást. A rablás, a lopás, és más erőszakos bűncselekmények, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekről nem csak szóban, tettekben és mozdulatokban is megpróbálták bemutatni, hogyan válhat valaki áldozattá, és miként kerülhetőek el, hogy valaki elkövetővé váljon.


Az iskolásokra leselkedő veszélyekről a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársai tartottak előadást, de a résztvevők különféle önvédelmi bemutatókat is megtekinthettek. Oláh László, a BRFK bűnmegelőzési osztályvezetője azt mondta, fontos, hogy már általános iskolás korban figyelmeztessék a gyermekeket a bűncselekmények veszélyeire, és arra is, hogy egy elkövetett bűn milyen hatással lehet a gyermek és családja életére, környezetére. Megjegyezte, az ilyen rendezvényeken az iskolások megismerkedhetnek a rendőrség munkájával, felszereléseivel, és kedvet kaphatnak arra, hogy a rendészeti pályát válasszák, és erre úgynevezett pályára irányító táborban való részvételre is lehetőségük nyílik.

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke emlékezetett, hogy még 2009-ben együttműködési megállapodást kötöttek a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal a rendőrség és a cigányság közötti konfliktus- és előítélet-mentes viszony további erősítése céljából. A megállapodás a rendőri állomány képzését, továbbá a roma fiataloknak a testületbe és a polgárőrségbe történő bevonását segíti, s hozzá kíván járulni a sikeres bűnmegelőzéshez is.


Makai István, aki a Roma Polgári Tömörülés elnöke, és fővárosi romaügyi biztos is, azt mondta: megfelelően és toleránsan, a jogszabályokat betartva kell viszonyulniuk egymáshoz a rendőröknek és a cigányoknak, de megjegyezte, nem szabad elhallgatni azt a tényt sem, van előítéletesség mindkét oldalon, ezért mindkét oldalról egyszerre kell bontani a falat. Ehhez járul hozzá az általános iskolásokkal közösen végrehajtott, évente megrendezésre kerülő bűnmegelőzési nap, mert fontos, hogy a rendőrök ne negatív szereplőként, képként éljenek a gyermekek, főként a roma fiatalok szemében, hanem olyan hivatalos személyekként, akikhez bátran és bizalommal fordulhatnak, ha baj éri őket.


A BRFK és az FCÖ közös szervezésében tartott bűnmegelőzési napon a vetélkedőben részt vett iskolák csoportjai a zsűri döntése alapján ajándékcsomagot kaptak a szervezőktől és Molnár Ferenc Carameltől, az FCÖ jószolgálati nagykövetétől. A fiatal előadóművész a XIII. kerületi József Attila Művelődési Központban tartott rendezvény végén koncertet adott az iskolásoknak.
További cikkek
Cigányság és a Migránsok
IRU Magyarországon
A roma holokausztra emlékeztek Budapesten
Álláshirdetés – szakmai vezető
Álláshirdetés – szakmai vezető-helyettes
Összes cikk megtekintése