Vissza a főoldalra
 
     
Kik vagyunk?ProgramunkCsatlakozz!AktualitásokMagazinKapcsolat
Hírek
RPT események
Galéria
Hasznos információk
Kisebbségi választás 2010
Új Híd rádió műsor archivum
 
 
Bűnmegelőzési napot tartott iskolásoknak a BRFK és az FCÖ
2014.05.16. A A A
A bűnmegelőzésről, az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeiről, a rendészeti pályáról, mint élethivatás tartottak interaktív előadásokat rendőrök és iskolások a Fővárosi Cigány Önkormányzat és a Budapesti Rendőr-főkapitányság közös szervezésében pénteken, a XIII. kerületben.


A bűnmegelőzési programban mintegy 400 budapesti iskolás vett részt, akik rövid felkészülés után interaktív bemutatót tartottak egy-egy bűncselekmény-kategóriával kapcsolatban, hogyan lehet elkerülniük az áldozattá válást. A rablás, a lopás, és más erőszakos bűncselekmények, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekről nem csak szóban, tettekben és mozdulatokban is megpróbálták bemutatni, hogyan válhat valaki áldozattá, és miként kerülhetőek el, hogy valaki elkövetővé váljon.


Az iskolásokra leselkedő veszélyekről a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársai tartottak előadást, de a résztvevők különféle önvédelmi bemutatókat is megtekinthettek. Oláh László, a BRFK bűnmegelőzési osztályvezetője azt mondta, fontos, hogy már általános iskolás korban figyelmeztessék a gyermekeket a bűncselekmények veszélyeire, és arra is, hogy egy elkövetett bűn milyen hatással lehet a gyermek és családja életére, környezetére. Megjegyezte, az ilyen rendezvényeken az iskolások megismerkedhetnek a rendőrség munkájával, felszereléseivel, és kedvet kaphatnak arra, hogy a rendészeti pályát válasszák, és erre úgynevezett pályára irányító táborban való részvételre is lehetőségük nyílik.

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke emlékezetett, hogy még 2009-ben együttműködési megállapodást kötöttek a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal a rendőrség és a cigányság közötti konfliktus- és előítélet-mentes viszony további erősítése céljából. A megállapodás a rendőri állomány képzését, továbbá a roma fiataloknak a testületbe és a polgárőrségbe történő bevonását segíti, s hozzá kíván járulni a sikeres bűnmegelőzéshez is.


Makai István, aki a Roma Polgári Tömörülés elnöke, és fővárosi romaügyi biztos is, azt mondta: megfelelően és toleránsan, a jogszabályokat betartva kell viszonyulniuk egymáshoz a rendőröknek és a cigányoknak, de megjegyezte, nem szabad elhallgatni azt a tényt sem, van előítéletesség mindkét oldalon, ezért mindkét oldalról egyszerre kell bontani a falat. Ehhez járul hozzá az általános iskolásokkal közösen végrehajtott, évente megrendezésre kerülő bűnmegelőzési nap, mert fontos, hogy a rendőrök ne negatív szereplőként, képként éljenek a gyermekek, főként a roma fiatalok szemében, hanem olyan hivatalos személyekként, akikhez bátran és bizalommal fordulhatnak, ha baj éri őket.


A BRFK és az FCÖ közös szervezésében tartott bűnmegelőzési napon a vetélkedőben részt vett iskolák csoportjai a zsűri döntése alapján ajándékcsomagot kaptak a szervezőktől és Molnár Ferenc Carameltől, az FCÖ jószolgálati nagykövetétől. A fiatal előadóművész a XIII. kerületi József Attila Művelődési Központban tartott rendezvény végén koncertet adott az iskolásoknak.
További cikkek
Cigányság és a Migránsok
IRU Magyarországon
A roma holokausztra emlékeztek Budapesten
Álláshirdetés – szakmai vezető
Álláshirdetés – szakmai vezető-helyettes
Összes cikk megtekintése
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Makai István köszöntője
Caramel: Együtt
II. Roma-magyar véradó nap
Roma-magyar közös ebéd
Egy közös asztal mellett elfogyasztott ebédre és egy jóízű beszélgetésre szeretnénk meghívni Önt. Egy asztalnál ülve könnyebben megérthetjük és megismerhetjük egymást…
Hm... Ez érdekel!
A közoktatásról
Úgy véljük, a romákat érintő súlyos előítéletek és a hazai cigányságot sújtó hátrányok csökkentéséhez, megszüntetéséhez az oktatás és képzés jelenti az egyik legfontosabb esélyteremtési, esélykiegyenlítési lehetőséget…
Hm... Ez érdekel!
 
             
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English