Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
ÜDVÖZÖLJÜK
Köszönöm, hogy érdeklődéseddel tünteted ki a Roma Polgári Tömörülés munkáját. Politikusként a rendszerváltás óta vagyok aktív tagja a roma közéletnek, 2007 márciusa óta pedig a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnökeként képviselem a főváros nagyjából 150-200 000 fős roma lakosságát. Új irányvonalat, változást hirdetek.
Hm... Ez érdekel!
MAGAZIN
Váradi István
2014.11.01.
A Roma Polgári Tömörülés azért készítette ezt a kis filmet, hogy bemutassa azokat a roma származású embereket, akik a hétköznapok során teszik mindennap a dolgukat. Ők azok az emberek, akik hétköznapi, esetenként kevéssé megbecsült foglalkozásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy kényelmesebb, vagy szebb és jobb legyen az életünk.

Ebben a portérfilmben Váradi Istvánt mutatjuk be, aki több mint 30 éve dolgozik vízvezeték szerelőként Nagykanizsán.Ez a film az Európai Unió Alapvető- és Állampolgári Jogok Programjának támogatásával jött létre. Ennek a filmnek a tartalmáért kizárólag a Roma Polgári Tömörülés a felelős. Nem tekinthető az Európai Bizottság véleményének.
Hm... Ez érdekel!
AKTUALITÁSOK
Cigányság és a Migránsok
2016.09.21.
Makai István a Klub Rádió reggeli műsorában kérdezték arról, hogy hogyan érinti a magyarországi cigányságot a migráns kérdés, illetve a népszavazás.

Hm... Ez érdekel!
IRU Magyarországon
2016.06.03.
Zoran Dimov a Nemzetközi Roma Egység (International Roma Union) elnöke látogatott el Magyarországra Macedóniából.


Hm... Ez érdekel!
 
KÖZÖS JÖVŐ: KISFILMEK
„Csak együtt mehetünk tovább…”
Makai István elnök gondolatai
 
Együtt…
Molnár Ferenc Caramel mesél
   
„Óriási a média és a közösség felelőssége…”
Fátyol Zsuzsanna, Hégető Honorka és Tolerancia-díjas újságíró
 
„Békében és egyetértésben egy építkezést el kell indítani…”
Virág Endre, vállalkozó véleménye
RPT ESEMÉNYEK
Megemlékezés a Holokauszt Cigány Áldozataira
2014.08.02.
Augusztus 2-án a Roma Holokauszt 70. évfordulóján Makai István a Roma Polgári Tömörülés elnöke és Áder János Magyarország köztársasági elnöke közösen emlékeztek, és hajtottak fejet az áldozatokra emlékezve a csepeli Cigány Történeti-, Kulturális-, Oktatási- és Holokauszt Központban.

Hm... Ez érdekel!
 
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English
Roma Matrix - Konferencia a romák diszkriminációja elleni küzdelem tapasztalatairól
2014.06.25. A A A
A romákat érő diszkrimináció elleni küzdelem tapasztalatairól rendeztek tanácskozást szerdán Budapesten a Roma Matrix elnevezésű európai program keretében, amelynek célja a rasszista megnyilvánulásokkal szembeni fellépés.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes köszöntő beszédében hangsúlyozta: a városvezetés hosszú távú célja "egy összetartóbb, élhetőbb, értékeire jobban vigyázó Budapest létrehozása, amelynek megteremtése romák és magyarok közös feladata és felelőssége".

Egy sor, a roma közösséget támogató kezdeményezéssel kapcsolatban kijelentette: elkötelezettek abban, hogy a budapesti roma közösségnek a saját belső identitását megerősítő, értékalapú kulturális hátteret biztosítsanak.

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, a Roma Matrix partnerszervezete, a Roma Polgári Tömörülés vezetője beszédében nagyon fontos kérdésnek nevezete, hogy az elkövetkezendő 5-10 évben milyen roma közösségi élet alakul ki, és milyen politikai, gazdasági megfontolások fogják vezérelni a politikai elitet és a roma vezetőket a kisebbséget érintő programok megvalósításában.

Matt Gladstone, az Egyesült Királyság Nemzeti Roma Hálózatának elnöke közölte, a Roma Matrix második konferenciáját tartják Budapesten. A program keretében 10 európai uniós tagállam 19 szervezete között jött létre partnerség, ennek célja, hogy a szervezetek valóságos védelmi hálót biztosítsanak az európai roma lakosságnak - tette hozzá.

Ann Hyde, a Roma Matrix egyik partnerszervezete, a Social Marketing Gateway képviselője elmondta: az európai program egy éve működik, és azt szeretnék elérni, hogy a diszkrimináció csökkenjen, az integráció javuljon. Ennek érdekében kutatásokat végeznek, tanulmányokat adnak ki, valamint programokat, tréningeket, akciókat, kampányokat és tanácskozásokat is szerveznek.

Phil Brown, a salfordi egyetem képviseletében egy nemrég befejeződött kutatás néhány eredményéről számolt be: egyebek mellett megállapították, hogy a diszkriminációellenes törvények nem segítik elő a diszkimináció elleni harcot, valamint a kormányzati intézmények "gyakran együttműködnek" a diszkriminálókkal.

A kutatás arra is rámutat - közölte -, hogy nagy az egyenlőtlenség a munkaerőpiacon a romák és nem romák között. A romák a feketepiacon sokat dolgoznak alacsony fizetésért, és veszélyesebb munkákat is vállalnak.

A Roma Matrix (Mutual Action, Targeting Racsim, Intolerance and Xenophobia) programban Bulgária, Csehország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Spanyolország és az Egyesült Királyság partnerszervezetei vesznek részt. Ezekben az uniós tagállamokban él az európai roma lakosság 85 százaléka.

A program 2013 tavaszán indult és 2015 március végén fejeződik be.

forrás: MTI
További cikkek
Cigányság és a Migránsok
IRU Magyarországon
A roma holokausztra emlékeztek Budapesten
Álláshirdetés – szakmai vezető
Álláshirdetés – szakmai vezető-helyettes
Összes cikk megtekintése