Vissza a főoldalra
 
     
Kik vagyunk?ProgramunkCsatlakozz!AktualitásokMagazinKapcsolat
Hírek
RPT események
Galéria
Hasznos információk
Kisebbségi választás 2010
Új Híd rádió műsor archivum
 
 
Roma Matrix - Konferencia a romák diszkriminációja elleni küzdelem tapasztalatairól
2014.06.25. A A A
A romákat érő diszkrimináció elleni küzdelem tapasztalatairól rendeztek tanácskozást szerdán Budapesten a Roma Matrix elnevezésű európai program keretében, amelynek célja a rasszista megnyilvánulásokkal szembeni fellépés.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes köszöntő beszédében hangsúlyozta: a városvezetés hosszú távú célja "egy összetartóbb, élhetőbb, értékeire jobban vigyázó Budapest létrehozása, amelynek megteremtése romák és magyarok közös feladata és felelőssége".

Egy sor, a roma közösséget támogató kezdeményezéssel kapcsolatban kijelentette: elkötelezettek abban, hogy a budapesti roma közösségnek a saját belső identitását megerősítő, értékalapú kulturális hátteret biztosítsanak.

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, a Roma Matrix partnerszervezete, a Roma Polgári Tömörülés vezetője beszédében nagyon fontos kérdésnek nevezete, hogy az elkövetkezendő 5-10 évben milyen roma közösségi élet alakul ki, és milyen politikai, gazdasági megfontolások fogják vezérelni a politikai elitet és a roma vezetőket a kisebbséget érintő programok megvalósításában.

Matt Gladstone, az Egyesült Királyság Nemzeti Roma Hálózatának elnöke közölte, a Roma Matrix második konferenciáját tartják Budapesten. A program keretében 10 európai uniós tagállam 19 szervezete között jött létre partnerség, ennek célja, hogy a szervezetek valóságos védelmi hálót biztosítsanak az európai roma lakosságnak - tette hozzá.

Ann Hyde, a Roma Matrix egyik partnerszervezete, a Social Marketing Gateway képviselője elmondta: az európai program egy éve működik, és azt szeretnék elérni, hogy a diszkrimináció csökkenjen, az integráció javuljon. Ennek érdekében kutatásokat végeznek, tanulmányokat adnak ki, valamint programokat, tréningeket, akciókat, kampányokat és tanácskozásokat is szerveznek.

Phil Brown, a salfordi egyetem képviseletében egy nemrég befejeződött kutatás néhány eredményéről számolt be: egyebek mellett megállapították, hogy a diszkriminációellenes törvények nem segítik elő a diszkimináció elleni harcot, valamint a kormányzati intézmények "gyakran együttműködnek" a diszkriminálókkal.

A kutatás arra is rámutat - közölte -, hogy nagy az egyenlőtlenség a munkaerőpiacon a romák és nem romák között. A romák a feketepiacon sokat dolgoznak alacsony fizetésért, és veszélyesebb munkákat is vállalnak.

A Roma Matrix (Mutual Action, Targeting Racsim, Intolerance and Xenophobia) programban Bulgária, Csehország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Spanyolország és az Egyesült Királyság partnerszervezetei vesznek részt. Ezekben az uniós tagállamokban él az európai roma lakosság 85 százaléka.

A program 2013 tavaszán indult és 2015 március végén fejeződik be.

forrás: MTI
További cikkek
Cigányság és a Migránsok
IRU Magyarországon
A roma holokausztra emlékeztek Budapesten
Álláshirdetés – szakmai vezető
Álláshirdetés – szakmai vezető-helyettes
Összes cikk megtekintése
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Makai István köszöntője
Caramel: Együtt
II. Roma-magyar véradó nap
Roma-magyar közös ebéd
Egy közös asztal mellett elfogyasztott ebédre és egy jóízű beszélgetésre szeretnénk meghívni Önt. Egy asztalnál ülve könnyebben megérthetjük és megismerhetjük egymást…
Hm... Ez érdekel!
A közoktatásról
Úgy véljük, a romákat érintő súlyos előítéletek és a hazai cigányságot sújtó hátrányok csökkentéséhez, megszüntetéséhez az oktatás és képzés jelenti az egyik legfontosabb esélyteremtési, esélykiegyenlítési lehetőséget…
Hm... Ez érdekel!
 
             
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English