Vissza a főoldalra
 
     
Kik vagyunk?ProgramunkCsatlakozz!AktualitásokMagazinKapcsolat
Történelem
Művészet
Sport
Recepttár
Elbeszélések
Mesék
Versek
Kisfilmek
 
 
C. Ronaldo az Orczy téren
2011.04.26. A A A
Pindák László a roma gyerekeket gyűjti össze a nyolcadik kerületben, és megszeretteti velük a futballt, hogy könnyebb legyen nekik az életben is.„Üdvözöllek a San Siróban. Ez a mi kis pályánk, nem is kicsit göröngyös. Az a gyalogút a Nagyvárad tér felé, kikoptatták a füvet, nem a legelőnyösebb helyen szeli át a pályát, de mit tehetünk? Itt játszunk, nekünk előny, másnak hátrány, ha esetleg mi megyünk idegenbe, akkor az asztalsima pályán mi érezzük rosszul magunkat. Ettől még szoktunk nyerni, harmadikok vagyunk a bajnokságban, majdnem hetes a gólátlagunk” – magyarázta Pindák László nyugdíjas futballedző, tűzoltó, az egykori válogatott jégkorongozó édesapja.

Messi, Rooney helyett Pisont és Farkas

Az Orczy téri futballpálya övé és csapatáé. Az International CDFSE-t a Magyarországon élő külföldiek alapították pár éve, hogy indulhassanak a Budapest-bajnokságban, utánpótláscsapat is kellett, Pindákék kapóra jöttek. Hetente kétszer edzenek, megszokták, hogy rendszeresen feltűnik, és köröz egy rendőrautó, amely a hetente legalább kétszer felbukkanó, de gyorsan elrejtőző szatírt keresi.

„A nyolcadik kerületi pampákról, a dzsumbujból, a gettóból jönnek ide a gyerekek, szívesen fociznak. A csapat 75 százaléka cigány. Ez az én kis nevelőintézetem, begyűjtöm az utcáról a gyerekeket. Előttem is volt rossz példa, nevelkedtem én is az utcán, ismertem olyat, aki kasszafúró lett, és 25 évet kapott. Nem kellett sok, hogy én is ott végezzem, csak nekem a sport segített, és jó irányba terelt.”

A 64 éves, asztalos végzettségű Pindák a legalapvetőbb futballpapírokat megszerezte, a licencre nem akar egymilliót áldozni. Munkájáért pénzt nem kap, a tagdíjból a bérére már nem jutna. A gyerekeknek Pisont Istvánról, Farkas Jánosról mesél, akik roma származásuk ellenére jelentős karriert futottak be. Őket azonban nem ismerik olyan jól, mint Messit, Ronaldót, Rooney-t.

„Magyarok ezek a fiúk, és cigányok. Bár van olyan, hogy én csak braziloknak hívom őket. Gyere csak ide, Lacika, mondd el, mi történt veled? Hol lennél most, ha nincs a foci? Az aluljáróban szipuznál, autókat törtnél fel, vagy máshol lopnál?” A tízéves Lacika szűkszavűan válaszol: szeret focizni, jól érzi magát ebben a közösségben. Elszalad, közben az Alejandrót énekli.

Moré, csumi, csávó

Pindák filozófiája szerint meg kell adni a lehetőséget, az mindenkinek jár, bárhol szülessen is. Morénak szólítja a gyerekeket, előkerül a csumi, a csávó szó is. A morék elfogadták, látták rajta, hogy lelkes, jót akar, a morék kijárnak a meccsekre, egyre többen már az edzésre is.

„Mindig azt mondom a szülőknek, higgyék el, a magyarok nem rasszisták. De nekik kell alkalmazkodni a szabályokhoz. A gyerekeiknek is. Leginkább az életben, másodsorban a pályán. Ezért is nagyon fontos, hogy először jó tanulók legyenek, és szerencsére azok is. Elmondják a Szózatot az elejétől a végéig, ami nem rövid. A futball, a közösség szeretetét, az egymásért való küzdést pedig majd én átadom nekik. ” Odakiált valamelyiknek, miért nem fut. „Focista vagy, fiam, elfáradtál?”

Megszállott, küldetéstudata van, de nem misszionárius, az túlzás. Neki is voltak mentorai, amikor a Ferencvárosban futballozott, igaz, nem voltak olyan problémái, mint itt a többségnek vannak. Előfordult, hogy ő vett valamelyik gyereknek futballcipőt, mert arra sem tellett: "a modern Pál utcai fiúkat látjuk."

C. Ronaldo az Orczy téren

„Valaki akarok lenni, többet szeretnék élni, mint amúgy. Jó kocsival járni, és ehhez a futball hozzásegít. Maga nem szeretné, ha a bankkártyáján sok pénz lenne?” – kérdezi Gocsu. Néha önző, de a labda mögé olyan tartással áll, mint Cristiano Ronaldo, lövőereje korához képest figyelemre méltó, van lendülete és sebessége is. Több élvonalbeli, másodosztályú csapat is figyelte, el is vitték, de visszatért.

Pindák a közelebbi jövőre koncentrál, bízik benne, hogy valamelyik srác egyszer eljut a Fradiba vagy az Újpestbe. „Ez is benne van, de nem ezért csinálom, hanem mert látom, milyen kevés is boldoggá teszi a gyerekeket. Az akadémiák 200 milliót kapnak, nekünk egy is bőven elég lenne. És az sem rossz érzés, ha megyek az utcán, és messziről köszönnek, mert megtanítottam rá őket. Tisztességtudóak. Rossz gyerek nincs, csak eleven, sok problémám volt velük, de nem mentek el, valami mindig itt tartotta őket, mert télen még a mínusz tízben is itt voltak a pályán tizenegyen. Kell ennél több? Ha majd már nem leszek, tiszta lelkiismerettel állok Szent Péter elé, mert tettem jót is az életemben. És akkor talán majd ő odaenged az Aranycsapat közelébe. Pályaedzőnek.”

Forrás: MTI
További cikkek
C. Ronaldo az Orczy téren
A jövő évi Eb-n is pályára léphet a kisebbségi válogatott
Hajrá Orczy-kerti Farkasok!
Fényes győzelem Rómában
Összes cikk megtekintése
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Makai István köszöntője
Caramel: Együtt
II. Roma-magyar véradó nap
Roma-magyar közös ebéd
Egy közös asztal mellett elfogyasztott ebédre és egy jóízű beszélgetésre szeretnénk meghívni Önt. Egy asztalnál ülve könnyebben megérthetjük és megismerhetjük egymást…
Hm... Ez érdekel!
A közoktatásról
Úgy véljük, a romákat érintő súlyos előítéletek és a hazai cigányságot sújtó hátrányok csökkentéséhez, megszüntetéséhez az oktatás és képzés jelenti az egyik legfontosabb esélyteremtési, esélykiegyenlítési lehetőséget…
Hm... Ez érdekel!
 
             
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English