Vissza a főoldalra
 
     
Kik vagyunk?ProgramunkCsatlakozz!AktualitásokMagazinKapcsolat
Főpolgármester-jelöltünk
A közoktatásról
A foglalkoztatásról
Az egészségről
A polgárbarát állam
 
 
Vitairat
A közoktatásról
A rendszerváltás kezdetétől valamennyi kormány és a cigány/roma civil szervezetek túlnyomó többsége is egyértelműen úgy ítélte meg, hogy a romákat érintő súlyos előítéletek és a hazai cigányságot sújtó hátrányok csökkentéséhez, megszüntetéséhez, az oktatás és képzés jelenti a legfőbb esélyteremtési, esélykiegyenlítési lehetőséget.

A Magyar Köztársaság kormányának 2005-ben kiadott stratégiája az egész életen át tartó tanulásról, követve az Európai Unió oktatáspolitika irányvonalait, legfontosabb stratégiai törekvései között a „munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű csoportok célzott támogatását” célozta meg, s kiemelt prioritásként elsőként „az oktatás, képzés esélyteremtő szerepének erősítését” nevezte meg. Hangsúlyozta továbbá, hogy „a társadalmi és területi különbségek mérséklésének érdekében feltétlenül erősíteni szükséges az oktatási, képzési rendszerek szerepét és részvételét a társadalmi kirekesztés, kirekesztődés ellen folyó küzdelemben, az egyén életesélyeinek javításában. Ennek érdekében megkülönböztetett oktatási támogatásban kell részesíteni a társadalmi vagy egyéb okokból hátrányos helyzetű csoportokat”.

Sajnos a mögöttünk levő két évtized során a köz-, szak-, felső- és felnőttoktatásában megannyi tisztes szándéktól vezérelt kezdeményezés ellenére sem sikerült azonban döntő áttörést, érdemi változásokat elérni.

A teljes vitairat letöltése
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Makai István köszöntője
Caramel: Együtt
II. Roma-magyar véradó nap
Roma-magyar közös ebéd
Egy közös asztal mellett elfogyasztott ebédre és egy jóízű beszélgetésre szeretnénk meghívni Önt. Egy asztalnál ülve könnyebben megérthetjük és megismerhetjük egymást…
Hm... Ez érdekel!
A közoktatásról
Úgy véljük, a romákat érintő súlyos előítéletek és a hazai cigányságot sújtó hátrányok csökkentéséhez, megszüntetéséhez az oktatás és képzés jelenti az egyik legfontosabb esélyteremtési, esélykiegyenlítési lehetőséget…
Hm... Ez érdekel!
 
             
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English