Vissza a főoldalra
 
     
Kik vagyunk?ProgramunkCsatlakozz!AktualitásokMagazinKapcsolat
Makai István az RPT elnöke
Az RPT-ről
RPT a médiában
Letöltések
 
 
Makai István, az RPT elnöke
Kedves Barátom!
Köszönöm, hogy érdeklődéseddel tünteted ki a Roma Polgári Tömörülés munkáját. Politikusként a rendszerváltás óta vagyok aktív tagja a roma közéletnek, 2007 márciusa óta pedig a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnökeként képviselem a főváros nagyjából 150-200 000 fős roma lakosságát. Új irányvonalat, változást hirdetek.

Úgy vélem, a Roma Polgári Tömörülésnek (RPT) az elkövetkezendő években a közhasznú politizálásra és kulturális érdekérvényesítésre kell helyeznie a hangsúlyt, szakítva az elmúlt évek cigánypolitikai szemléletével. Úgy látom, a rendszerváltozás a cigányság érdekvédelmét tekintve és kulturális érdekeit figyelembe véve nem történt meg. Megújulásra van szükség, amellett, hogy elismerjük a múlt érdemeit.

Az RPT a roma társadalom minden egyes tagjára számít. Munkánkban pedig minden jóakaratú, a saját és közössége sorsáért felelősséget érző, a boldogulásért tenni kész roma és nem roma származású polgártársunkra is számítunk. Ezért is hangsúlyozzuk, hogy a társadalmi felelősségvállalás nem egyoldalú, nem csak a többségi társadalom dolga, hanem egyenrangú partnerek viszonya, ahol nincs alá-fölé rendeltség.

Arra törekszünk, hogy programjaink ott is változást érjenek el, ahol az eddigi intézményes próbálkozások kudarcot vallottak. Az RPT világos, átlátható, tiszta programokat kezdeményez. Jelentős változások elérésére törekszünk, amikhez megannyi, gondosan megtervezett és végiggondolt apró lépésekben vezet az út. Fontos számunkra működésünk nyitottsága, átláthatósága, elszámolhatósága.

Hiszem, hogy hazánk felemelkedését az az út szolgálja, amely a romák 21. századi polgárosodását segíti elő. Ez az a kapocs, ez az a közös érték, és közös cél, amely elválaszthatatlanul összeköt minket. A változásnak a fejekben és szívekben kell kezdődnie, mert minden igazi változásnak csak ez lehet az aranyfedezete. Mi azt mondjuk, hogyha mind többen felismerjük, hogy múltunk közös lesz a jövőben is, máris nagyot léphetünk előre azon az úton, amely romák és nem romák boldogulását szolgálja. Ez az, amiben hiszünk, és ez az, amely mindennapokban is zsinórmértékként vezeti lépteinket.

E gondolatok jegyében nagyrabecsüléssel várok minden jóakaratú embert rendezvényeinken, és minden segíteni kívánó polgártársunkat mindennapi munkánkban.

Makai István
elnök
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Makai István köszöntője
Caramel: Együtt
II. Roma-magyar véradó nap
Roma-magyar közös ebéd
Egy közös asztal mellett elfogyasztott ebédre és egy jóízű beszélgetésre szeretnénk meghívni Önt. Egy asztalnál ülve könnyebben megérthetjük és megismerhetjük egymást…
Hm... Ez érdekel!
A közoktatásról
Úgy véljük, a romákat érintő súlyos előítéletek és a hazai cigányságot sújtó hátrányok csökkentéséhez, megszüntetéséhez az oktatás és képzés jelenti az egyik legfontosabb esélyteremtési, esélykiegyenlítési lehetőséget…
Hm... Ez érdekel!
 
             
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English