Vissza a főoldalra
 
     
Kik vagyunk?ProgramunkCsatlakozz!AktualitásokMagazinKapcsolat
Történelem
Művészet
Sport
Recepttár
Elbeszélések
Mesék
Versek
Kisfilmek
 
 
Recepttár
Cigányos ételek
Mitől, mitől nem, de inkább a nemcigányok ízlése szerint nevezték el ezeket az ételeket. Jobbára, mert paprikásak, és mert meglehetősen zsírosak, és hogy el ne felejtsük lecsósak. Egye fene: vállaljuk!
Megnyílt az ország első roma vendéglője
Cigány tyúkos káposzta, kacsanyak késsel vágott tésztával, illetve csirke farhát móringgal - ilyen és ehhez hasonló ételek szerepelnek az ország első roma vendéglőjének étlapján Békés városában.
Hm... Ez érdekel!
Znaimi marhasült
Színtiszta marhahúsból (pl. comb) készül. A húst csíkokra vágott uborkával és szalonnadarabkákkal megtűzdelik. Kevés olajon megsütik, majd felöntik húslével.
Hm... Ez érdekel!
Esterházy rostélyos
A kitűnő étel nevét Esterházy Pál Antal hercegtől kapta, aki 1786 és 1866 között élt. Ferenc József alatt teljesített diplomáciai szolgálatot. II. Sándor cár koronázásakor Moszkában képviselte a bécsi császárt, annakelőtte még külügyminiszter is volt. Nem a művészetek pártolójaként írta be nevét a kultúrtörténetbe, mint elődei, hanem mint gasztronómus. Bár az is lehet, hogy szakácsként főzte bele nevét az örökkévalóságba – a róla elnevezett étellel, az urak és az „úri cigányok” nagy örömére.
Hm... Ez érdekel!
Gulyáshús szegediesen
Többféle marhahúsból készül. Lehet hozzá venni egy darabot vesepecsenyéből, bélszínt, szívét, tőgyét, és veséjét.
Hm... Ez érdekel!
Hagymás rostélyos
Jó nagy darab rostélyos szeleteket vettek, széleit bevagdosták, jól kiklopfolták. Olajjal, mustárral két oldalukon megkenték, sózták, és egy ideig állni hagyták. (Akár egy-két napig is.)
Hm... Ez érdekel!
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Makai István köszöntője
Caramel: Együtt
II. Roma-magyar véradó nap
Roma-magyar közös ebéd
Egy közös asztal mellett elfogyasztott ebédre és egy jóízű beszélgetésre szeretnénk meghívni Önt. Egy asztalnál ülve könnyebben megérthetjük és megismerhetjük egymást…
Hm... Ez érdekel!
A közoktatásról
Úgy véljük, a romákat érintő súlyos előítéletek és a hazai cigányságot sújtó hátrányok csökkentéséhez, megszüntetéséhez az oktatás és képzés jelenti az egyik legfontosabb esélyteremtési, esélykiegyenlítési lehetőséget…
Hm... Ez érdekel!
 
             
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English