Vissza a főoldalra
 
     
Kik vagyunk?ProgramunkCsatlakozz!AktualitásokMagazinKapcsolat
Történelem
Művészet
Sport
Recepttár
Elbeszélések
Mesék
Versek
Kisfilmek
 
 
Mesék
Cigány átok - az évezredes, rettegett titok
Készültem erre a cikkre, de bizony komoly akadályokba ütköztem. Még roma származású néprajzosok sem akartak nekem beszélni arról, hogy mitől olyan misztikusak a roma átkok. Mindenféle - mások által megírt - könyvekre hivatkoztak, de választ szinte senki nem adott. Hisz ez egy olyan dolog, amiről épp a romák beszélnek nagyon nehezen. Napjainkban is olyan mítosz övezi, hogy félnek még csak a témát is a szájukra venni.
Hm... Ez érdekel!
Zöld Marci, Erős Zóga
Élt egyszer két cigány. Sógorok voltak. Az egyiket Erős Zógának hívták rettentő nagy ereje miatt, a másikat Zöld Marcinak, mert a munka helyett inkább a zöld gyepen heverészett. Azt mondja egyszer Erős Zóga Zöld Marcinak: - Te Marci, ló nélkül az ember nem egészen ember, lovat kell szereznünk! Pénzünk nincs, gyere, lopjunk magunknak két lovat.
Hm... Ez érdekel!
Árpád király három ikerfia
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy öreg király meg egy öreg királyné. Már százévesek is elmúltak, gyermekkel azonban nem áldotta meg őket az ég. Azt mondja egyszer az öreg Árpád király a feleségének: - Kilencvenkilenc országunk van: ha meghalunk, a kilencvenkilenc ország kire marad? - Ezért ne fájjon a fejed! - felelte a királyné. - Sok derék, becsületes legény akad ebben az országban, lesz kire hagyjuk!
Hm... Ez érdekel!
A vaserejű Móga
Nagyon régen történt, amit most elmondok. Én is úgy hallottam gyermekkoromban egy nagyon öreg cigánytól. Hogy igaz volt-e vagy sem, ki kell találni. A cigányok akkoriban nem házban laktak, mint manapság, hanem sátorban.
Hm... Ez érdekel!
Betyár volt-e Cigány Jóska?
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény cigány. Mindenki úgy hívta, Cigány Jóska. Télen-nyáron sátorban lakott a faluvégen, kettecskén a feleségével, mert gyermekük nem volt.
Hm... Ez érdekel!
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Makai István köszöntője
Caramel: Együtt
II. Roma-magyar véradó nap
Roma-magyar közös ebéd
Egy közös asztal mellett elfogyasztott ebédre és egy jóízű beszélgetésre szeretnénk meghívni Önt. Egy asztalnál ülve könnyebben megérthetjük és megismerhetjük egymást…
Hm... Ez érdekel!
A közoktatásról
Úgy véljük, a romákat érintő súlyos előítéletek és a hazai cigányságot sújtó hátrányok csökkentéséhez, megszüntetéséhez az oktatás és képzés jelenti az egyik legfontosabb esélyteremtési, esélykiegyenlítési lehetőséget…
Hm... Ez érdekel!
 
             
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English