Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
ÜDVÖZÖLJÜK
Köszönöm, hogy érdeklődéseddel tünteted ki a Roma Polgári Tömörülés munkáját. Politikusként a rendszerváltás óta vagyok aktív tagja a roma közéletnek, 2007 márciusa óta pedig a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnökeként képviselem a főváros nagyjából 150-200 000 fős roma lakosságát. Új irányvonalat, változást hirdetek.
Hm... Ez érdekel!
MAGAZIN
Váradi István
2014.11.01.
A Roma Polgári Tömörülés azért készítette ezt a kis filmet, hogy bemutassa azokat a roma származású embereket, akik a hétköznapok során teszik mindennap a dolgukat. Ők azok az emberek, akik hétköznapi, esetenként kevéssé megbecsült foglalkozásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy kényelmesebb, vagy szebb és jobb legyen az életünk.

Ebben a portérfilmben Váradi Istvánt mutatjuk be, aki több mint 30 éve dolgozik vízvezeték szerelőként Nagykanizsán.Ez a film az Európai Unió Alapvető- és Állampolgári Jogok Programjának támogatásával jött létre. Ennek a filmnek a tartalmáért kizárólag a Roma Polgári Tömörülés a felelős. Nem tekinthető az Európai Bizottság véleményének.
Hm... Ez érdekel!
AKTUALITÁSOK
Cigányság és a Migránsok
2016.09.21.
Makai István a Klub Rádió reggeli műsorában kérdezték arról, hogy hogyan érinti a magyarországi cigányságot a migráns kérdés, illetve a népszavazás.

Hm... Ez érdekel!
IRU Magyarországon
2016.06.03.
Zoran Dimov a Nemzetközi Roma Egység (International Roma Union) elnöke látogatott el Magyarországra Macedóniából.


Hm... Ez érdekel!
 
KÖZÖS JÖVŐ: KISFILMEK
„Csak együtt mehetünk tovább…”
Makai István elnök gondolatai
 
Együtt…
Molnár Ferenc Caramel mesél
   
„Óriási a média és a közösség felelőssége…”
Fátyol Zsuzsanna, Hégető Honorka és Tolerancia-díjas újságíró
 
„Békében és egyetértésben egy építkezést el kell indítani…”
Virág Endre, vállalkozó véleménye
RPT ESEMÉNYEK
Konzultacio 2019
2019.09.23.
A Roma Polgári Tömörülés 2019 szeptemberében konzultációt hirdetett, hogy a Budapest VII. kerületi lakosok preferenciáit jobban megismerje. A konzultációs ívekkel a napokban keressük fel a kerületben lakókat.

Az íven található utolsó odalon lévő kérdőívet letépve a mellékelt válaszborítékban tudják visszajuttatni hozzánk. Amennyiben online felületen kívánja kitölteni a kérdőívet, akkor arra ezen a linken. linken van lehetősége.

Köszönjük, hogy véleményével segíti munkánkat!

Az adatkezelési tájékoztató letölthető az alábbi linkre kattintva: adatkezelési tájékoztató.

Hm... Ez érdekel!
 
Webmesterünk a közös jövő!
Címünk: 1073 Budapest, Barcsay u. 11. Tel.: (06-1) 789-0517 Fax: (06-1) 789-0518
E-mail címünk: info@rptinfo.hu
 
English
A cigányságot segítő, az emberiesség nevében hozott intézkedések
2012.02.08. A A A
KATHE SAM - ITT VAGYUNK! - A cigányságot segítő, az emberiesség nevében hozott intézkedések

Ismerjük megy EGYMÁST, és MAGUNKAT!
Mintegy 700 éve közös hazában élünk mi, romák és nem romák, mégis sokan alig ismerjük saját gyökereinket és egymás kultúráját.
Hetente megjelenő magazin rovatunkban a romák történelmét mutatjuk be.

Ezen a héten a történelem során a cigányságot segítő, az emberiesség nevében hozott intézkedésekkel foglalkozunk.

Forrás és köszönet: Székely János, Cigány népismeret
A cigányság érdekében való intézkedés szükségességét egyre többen felismerték a 18 -19. században. Így például Palermóban 1680-ban külön templomot adnak át a cigányok számára. III. Károly spanyol király 1783-ban polgárjogot adományozott a letelepedett cigányoknak.

Jelentős lépés volt Magyarországon az 1893-as népszámlálás. Világossá vált az adatokból, hogy a cigányság jelentős része már letelepülten él, vagyis a legfőbb megoldandó probléma nem a ’kóborlás’ betiltása. Hermann Antal az összeírás kapcsán megírt tanulmányában nagyon világosan megfogalmazza a máig is érvényes legfőbb két tennivalót: a munkalehetőség és az oktatás biztosítását a cigányság számára.

Előremutató és építő volt Habsburg József főherceg tevékenysége is a cigányság érdekében. A cigánysággal való jó kapcsolata egy kalandos eseménnyel kezdődött. A königgrätzi csata (1866) előtt nem sokkal a csehországi erdőkben táborozott a császári sereg. A főherceg az éjszakába nyúlóan dolgozott. Egyszer csak egy cigány katonáját jelentették be nála. Az öreg cigány beszélni akart a főherceggel. József főherceg azonnal a rendelkezésére állt. A cigányember kihívta a sátorból a főherceget, és megmutatta neki, hogy az erdő fölött milyen izgatottan repdesnek a madarak. Ez arra utalt, hogy hadsereg közeledik. A főherceg azonnal riadót fújatott, és így felkészülten várták a poroszok éjszakai rajtaütését. Ettől kezdve a főherceg barátja és segítője lett a cigányságnak.

Cigány szótárt adott ki Nagyidai Sztojka Ferenccel, a nagy tudású cigány emberrel együtt (1866; 1888). Saját alcsúti birtokán igen sok cigányt letelepített, és az iskoláztatásukat is megszervezte. A cigány esküvőkön gyakran volt vőfély, és sok esetben ő maga főzött. Ebben az időszakban Európa-szerte erősödni kezdett a cigányság öntudata, identitástudata is. Ezt mutatta a páneurópai roma konferencia (1879).

Forrás: Székely János: Cigány népismeret

Következő Témakör: A pharrajmos
További cikkek
Híres cigányok a magyar történelemben
A rendszerváltozás óta
A cigányság helyzete a II. világháború után
A Pharrajmos
A cigányságot segítő, az emberiesség nevében hozott intézkedések
Összes cikk megtekintése